Jezelf zijn…

Er wordt vaak gezegd, ‘gewoon dicht bij jezelf blijven’. Dat zijn mooie woorden, maar kun je dat dan eerst even voordoen?

Wat is dat dan, dichtbij jezelf blijven, en hoe doe je dat? Het gaat hierover authenticiteit, dat wat je ten diepste bent. Authenticiteit is het loslaten van wie je denkt te moeten zijn en dat je niet hoeft te voldoen aan het beeld dat anderen van jou hebben.

Mag je je masker laten zakken en jezelf laten zien zonder trucjes en kunstjes? Leven vanuit jouw normen en waarden, jouw dromen en wensen. Jezelf laten zien in alle kwetsbaarheid en oprechtheid zonder je te laten tegenhouden van wat anderen daarvan vinden. De verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je daarin maakt en je leven inrichten op de manier die bij jou past.

Jezelf kunnen zijn, het klinkt zo vanzelfsprekend. Wie kun je anders zijn? Ook dat is helemaal waar, waarom is het dan toch zo moeilijk? Wanneer je blijft voldoen aan een beeld van hoe mensen jou graag willen zien, en je je dus op een andere manier gedraagt dan hoe je je daadwerkelijk voelt, ga je weg bij jezelf. De angst voor afwijzing is zo groot dat je je blijft aanpassen door het gewenste gedrag te laten zien.  Zonder dat je het in de gaten hebt raak je steeds verder verwijderd van jezelf en word je de hoofdrolspeler in je eigen toneelstuk. Je vertelt jezelf het verhaal dat dit is wie je bent…maar je lijf gelooft dit niet.

Je lijf geeft je signalen, die je moeilijk kunt duiden. Je loopt vast en weet niet meer welke kant je op moet. Keer om! Terug naar jezelf, dat is jouw plek! Jouw lijf, jouw gevoelens, jouw twijfels hebben jouw nodig. Jezelf heeft jou nodig. Check in bij jezelf en voel wat er van binnen leeft. Wat vraagt jouw aandacht? Mag je er zijn voor jezelf, gewoon ZIJN? Zonder oordeel, zonder plan, zonder iets vast te houden, weg te moffelen en er een drama van te maken.

Neem dit moment, ontspan je schouders, ontspan je kaken, adem langzaam in, adem nog langzamer uit, verzacht je blik en blijf bij jezelf, heel dichtbij…

Je bent prachtig, precies zoals je bent.

Deel dit artikel

Ook interessant

wat kan ik voor jou betekenen?
Scan the code